Szónoki beszéd 1.

Ráhangolódás

  1. feladat: Szabadság (5 perc)

Az alábbi metszet Hugo Gellert (Gellért Hugó) magyar származású művész munkája. A kép akár az elemzendő beszéd illusztrációja is lehetne. Miről fog vajon szólni a beszéd?

 

  1. feladat: Szöveg kiegészítése (10 perc)

Egészítse ki az alábbi szöveget a táblázatban megadott szavakkal!

 

Van egy _____________: egy napon felkel majd ez a _____________, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: „Számunkra ezek az _____________ nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett _____________.” Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani _____________ fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak _____________ a testvériség asztala mellé. Van egy álmom: hogy egy napon még _____________ állam is, amely ma az igazságtalanság és az _____________ forróságától szenvedő _____________, a _____________ és a jog oázisává fog változni. Van egy álmom: négy kicsi ______________ egy napon olyan _____________ fog élni, ahol nem a _____________ színe, hanem a _____________ alapján fogják _____________ őket. Van egy álmom.

 

álmom gyermekem megítélni országban szabadság
bőrük igazságok Mississippi rabszolgák teremtve
elnyomás jellemük nemzet sivatag ülni

A szónoki beszéd

A Boldog vagyok, hogy ma együtt lehetek veletek, olyan esemény ez, amely a szabadságvágy legnagyszerűbb megnyilatkozásaként fog bevonulni hazánk történelmébe. Száz évvel ezelőtt egy nagy amerikai[1] – most az ő árnyékában állunk[2] – aláírta a rabszolga-felszabadító...

Subscribe for More Great Articles!

Nunc consequat justo eget enim finibus porta. Suspendisse orci nunc. Nunc consequat justo eget enim finibus porta. Suspendisse orci nunc.